Padel Bocadero

Wat is padel?

Padel is een racketsport met ingrediënten uit o.a. tennis en squash. Het is een terugslagspel dat zowel enkel als dubbel wordt gespeeld op een rechthoekig terrein omringd door U-vormige glazen of betonnen wanden. De bal blijft in het spel na contact met de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en levert meer spelplezier op. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht!

Padel is toegankelijk voor alle leeftijden en is erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. Een ideale sport om te spelen met vrienden, familie of collega’s. Padel is plezierig en uitdagend voor sportievelingen van eender welk niveau!

Padel - spelregels
Terrein

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 20m op 10m, bij enkel spel op een terrein van 20m op 6m. Terreinen hebben 3 meter hoge betonnen of glazen wanden(achter- en zijwanden). Aan de beide laterale zijden is er een omheiningsdraad (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden.

De bouw van een nieuwe constructie bestaat uit grond- en funderingswerken en de bovenbouw. De kostprijs varieert in functie van de gebruikte materialen en het type ondergrond.

Er passen makkelijk 2 officiële padelterreinen binnen de oppervlakte van 1 tennisterrein. Padel kan zowel in- als outdoor gespeeld worden. Het grondoppervlak bestaat bij voorkeur uit ingezand kunstgras, maar kan ook beton, asfalt, gravel of polyurethaan zijn.

Spelregels

Padel wordt zowel dubbel als enkel gespeeld. Er wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld.

Score

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat botsen achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijgt men 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden.
Na de opslag zijn de lijnen van geen belang meer.

Spelverloop

De bal mag slechts éénmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de bots of na de bots eventueel na contact met de muur of de omheining. De bal mag de muur of omheining niet raken voor de bots op de grond.

Men heeft puntverlies als:

- de bal 2 keer kaatst aan de eigen kant
- de bal jezelf of je medespeler raakt,
- de bal eerst de omheiningsdraad raakt vooraleer over het net te gaan of de grond te raken aan de overzijde.

Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.


Sportief aangelegd? Vanaf dinsdag 4 juli tot 31 augustus kun je je uitleven op 2 padelbanen bij Bocadero!

De courts van AntwerpPadel zijn elke dag verhuurbaar vanaf 9 uur 's ochtend. Het laatste uur start om 22 uur. De banen zijn voorzien van verlichting hiervoor. AntwerpPadel kent een kleine pauze vanaf 28 juli waarna we terug hervatten op 2 augustus.

Tarieven
tussen 9u en 16u betaal je € 32 per court
vanaf 16u betaal je € 38 per court
Rackets en balletjes zijn beschikbaar aan 2€ per racket in bar Lesceau, die naast de courts ligt.
Online betaling? Rackets for free!

Voor meer info en reservaties van de banen kan je terecht op de website van Padel Antwerpen.

flyer voor

Overzicht